День пам'яті трагедії Бабиного Яру

2023-09-29

/Files/images/novini/kuzv/2023/babinyar/00_БабинЯр.jpeg

29 вересня 2023 року у закладі освіти відбулися заходи з ушанування 82-роковин наймасовішого розстрілу в урочищі Бабин Яр, який був проведений нацистами 29-30 вересня 1941 року. Тоді загинуло понад 33 тисячі людей.

Цього дня класні керівники 6-11 класів провели години спілкування з учнями, під час яких переглянули відеоматеріали та розповіли про ту страшну трагедію, бібліотекарі школи: Ганна Поліщук та Віта Шейгас підготували тематичну виставку та розповіли під час зустрічі у бібліотеки з учнями 1-5 класів про цю трагічну подію.

День пам'яті трагедії Бабиного Яру - історія події

Вшановувати пам'ять розстріляних у Бабиному Яру почали вже після здобуття незалежності України. У радянський повоєнний час Голокост замовчувався, а розстріли в Бабиному Яру комуністами представлялися як вбивства радянських громадян, без згадки євреїв.

Вперше жертв Бабиного Яру вшанували лише в 1991 році. Тоді на місце трагедії в Києві приїхав президент США Джордж Буш-старший. У 2007 році на місці трагедії було відкрито Національний історико-меморіальний заповідник Бабин Яр. Щороку 29 вересня почали вшановувати пам'ять розстріляних у Бабиному Яру. У день пам'яті приспускають державні прапори на деяких будівлях, а в урочищі проводяться виступи.

Бабин Яр - це урочище в північній частині Києва, яке стало місцем наймасовіших розстрілів євреїв у Другій світовій війні. Розстріли проводилися з 1941 по 1943 роки, під час окупації нацистами Києва.

Точна кількість жертв Бабиного Яру невідома. Багатьох жертв нацисти не враховували. Історики називають числа від 70 до 150 тисяч розстріляних. Серед убитих були не тільки євреї, а й душевнохворі люди, цигани, військовополонені радянські солдати і звичайні мирні жителі Києва. Також нацисти знищували членів ОУН. Наприклад, в Бабиному Яру була розстріляна українська поетеса Олена Теліга з чоловіком.

За час розстрілів врятуватися вдалося лише 29 людям. Люди, які врятувалися з Бабиного Яру, в основному прикидалися мертвими або здійснювали втечі з концтаборів.

Історія Бабиного Яру

Бабин Яр був визначений місцем масового вбивства євреїв 26 вересня 1941 року. Саме в Київському урочищі окупаційна влада Києва хотіла остаточно вирішити "єврейське питання".

Перший і наймасовіший розстріл був призначений на 29 вересня. По всій столиці були розклеєні листівки: "Наказується всім євреям міста Києва та околиць зібратися в понеділок дня 29 вересня 1941 року о 8 ранку . Всі повинні взяти з собою документи, гроші, білизну та інше. Хто не підкориться цьому розпорядженню буде розстріляний."

Мету збору нацисти не оголошували. По місту ж пройшла чутка, що євреїв евакуюватимуть. Люди прийшли в Бабин Яр, не здогадуючись про плани окупантів.

По прибуттю на місце у євреїв та інших жертв спочатку забирали цінні речі, а потім наказували проходити до південно-східного відрогу Бабиного Яру, де і проводилися розстріли. За 29-30 вересня 1941 року було розстріляно 33 771 особу (без урахування дітей до 3 років).

Ще кілька масових розстрілів проводилося протягом жовтня. Біля урочища було відкрито Сирецький концентраційний табір, в якому загинуло близько 25 тисяч осіб. У березні 1942 року нацисти в Бабиному Яру стратили понад 600 членів ОУН. Розстріли тривали до 1943 року, поки німецькі війська не покинули Київ. Вічна пам’ять невинним жертвам жорстокої розправи у Бабиному Яру.

/Files/images/novini/kuzv/2023/babinyar/01_БабинЯр.jpg/Files/images/novini/kuzv/2023/babinyar/02_БабинЯр.jpg/Files/images/novini/kuzv/2023/babinyar/03_БабинЯр.jpg/Files/images/novini/kuzv/2023/babinyar/04_БабинЯр.jpg/Files/images/novini/kuzv/2023/babinyar/05_БабинЯр.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 75

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.